Veel gestelde vragen (FAQ’s)

Zit je met enkele vragen omtrent de levering en plaatsing? Of weet je niet goed als dit wel iets is voor jou? Kortom, zit je met vragen? Neem eerst hieronder een kijkje bij de veel gestelde vragen (FAQ’s) en mocht je toch niet vinden wat je zoekt dan kan je ons nog altijd een mailtje sturen via ons contactformulier.

Waarom kiezen voor Olympeak?

Wij kiezen voor kwaliteit, komen de tent installeren en voorzien u van een professionele uitleg. En dit aan een zeer scherpe prijs!
Inbegrepen in de huur is: transport en plaatsing van de tent, generator, saturatiemeter, topper ( extra dunne matras voor in de tent), matrasovertrek. Nadat we alles geplaatst hebben, geven we je een grondige uitleg zodat je er helemaal klaar voor bent!
Op het einde van de periode, komen wij op de afgesproken dag de tent ook opnieuw ophalen.
Naast topkwaliteit is hygiëne voor ons ook heel belangrijk. We reinigen de tent na ieder gebruik, we geven de matrasovertrek een wasbeurt en de filters uit de generator worden gereinigd.

Wat is de ideale hoogte om op te slapen?

Dit hangt af van persoon tot persoon, maar de ideale hoogte schommelt rond de 2500 à 2800m. Dit kan variëren, maar hoger dan 3200m heeft geen bijkomende voordelen, eerder nadelen.

Wie heeft er nut bij het slapen in een hoogtetent?

Duursporters. Ongeacht het niveau waarop je je sport beoefent, kan het principe van ‘Sleep High, Train Low’ winst opleveren. Ondertussen is de hoogtetent al enorm ingeburgerd bij wielrenners, triatleten, marathonlopers…

Hoe lang blijft het effect van de ‘hoogte-stage’?

Gemiddeld gezien heb je het beste effect 1 week nadat je een maand (of iets meer) in de hoogtetent hebt geslapen. Dit kan ook weer variëren, en het effect blijft dan nog zeker 4 weken voelbaar.

Wat zijn de grootste voordelen?

Er zijn verschillende voordelen, maar een toename van de rode bloedcellen, en een groter volume van de rode bloedcellen, is één van de belangrijkste voordelen. Dit resulteert in een betere conditie door een beter zuurstoftransport naar de spieren en de organen.
Een ander voordeel, is het practische aspect van de hoogtetent: Slapen in je eigen bed, trainen in je vertrouwde omgeving, met je vaste trainings-partners en ook je vaste omkadering zoals kinesist, osteapaat… Op die manier is een ‘hoogte-stage’ veel goedkoper, en heb je geen onverwachte factoren.

Moet ik supplementen nemen tijdens mijn hoogtestage?

Ijzer ( ferritine) is een belangrijk supplement die het effect kan verhogen. Firritine is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. We raden echter aan dit steeds in overleg te doen met je sportarts, en best een aantal weken voor de hoogtestage uw ferritine-waarde al te checken.

Gaat mijn hematocriet stijgen?

Ook hier weer individuele verschillen, maar over het algemeen: JA. Het is echter niet enkel de hematocriet-waarde die aangeeft of uw conditie is verbeterd. Het zijn vooral de nieuw aangemaakte jonge rode bloedcellen, de reticulocyten, die het meeste effect hebben op jouw prestatie.

Kunnen we met 2 in de tent slapen?

Dat kan zeker. Er wordt een topper ( dunne matras, die in de tent bovenop je eigen matras komt) bijgeleverd van 160 op 200cm. Je partner kan er dus zeker bij. Hou er wel rekening mee dat de hoogte wordt opgebouwd en dat je na een aantal dagen pas op bv 2800m hoogte zit. Als je partner die opbouw niet heeft meegemaakt, dan is dat wel een grote stap in 1 keer… Risico’s zijn daar niet aan verbonden, hoogstens een beetje hoofdpijn…

Slaap je vanaf nacht 1 op 2500m hoogte?

Neen, dit wordt stelselmatig opgebouwd. We beginnen op 1500m hoogte. ’s Ochtends wordt gekeken met een saturatie-meter of je aangepast bent aan de hoogte. Zoja, kan je de volgende nacht een stapje hoger gaan. Indien blijkt dat je lichaam vermoeid is, dan raden we aan om de trainingen lichtjes aan te passen en een nacht op dezelfde hoogte te blijven.

Nog dingen die ik moet weten?

Er wordt aangeraden om 4 weken in de hoogtetent te slapen. Alles wat minder is, zal ook al effect hebben, maar vanaf 4 weken is het optimaal.
Er wordt aangeraden om 10 uren per etmaal ‘op hoogte’ te vertoeven. 12 uren is ideaal. Dit kan ook opgedeeld worden in bv 10 uren op een nacht en overdag nog 2 uren extra.
Extra drinken gedurende die weken ‘op hoogte’.

Ik zie dat wel zitten, en wat nu?

Super! Stuur me een berichtje of bel/whattsap me gerust. Dan kijken we welke periode je de tent wil huren.
Na het betalen van een voorschot, wordt de tent gereserveerd voor jou. Op de afgesproken dag kom ik de tent leveren en opzetten bij je. Ik leg je de werking van de generator en de saturatie-meter uit ( niet moeilijk 😉 ), en je hoogtestage kan beginnen! Heb je gedurende de huurperiode nog vragen of problemen, dan mag je me steeds contacteren.

Wil je voor langere tijd reserveren, vraag zeker naar de speciale tarieven.
En indien je een tent wenst aan te kopen, dan kan ik je een zeer scherp tarief geven.

Bij Olympeak proberen we onze veel gestelde vragen (FAQ’s) up-to-date te houden. We houden de vragen bij die we via ons contactformulier ontvangen, waarna we deze dan af en toe toevoegen aan deze pagina.